راهنمای دریافت رتبه یا صلاحیت پیمانکاری
شرکتهای پیمانکاری بدنبال یک راهنمای دریافت رتبه یا صلاحیت پیمانکاری کامل و جامع هستند. امروزه در کشور ما رتبه پیمانکاری ، گرید پیمانکاری یا تایید صلاحیت پیمانکاری یک الزام برای شرکتهای فعال در حوزه پیمانکاری است. این شرکتها بنا بر دلایلی مثل همکاری با سازمانهای دولتی ملزم هستند تا برای اخذ رتبه پیمانکاری اقدام نمایند.
اقدام برای رتبه بندی شرکت یکی از اولین اقدامات پیمانکاران پس از ثبت شرکت میباشد. رتبه بندی پیمانکاران مزایای زیادی برای آنها دارد و به فعالیت شرکتهای پیمانکاری سهولت میبخشد. همچنین شرکتهای پیمانکاری که بخشی از بودجه یا تمام بودجه فعالیت خود را از دولت میگیرند، نیاز دارند گرید پیمانکاری بگیرند. افراد زیادی رتبه پیمانکاری فوری و ارزان نیاز دارند و برای شرکت در مناقصات میخواهند سریع رتبه خود را دریافت کنند.
باید بدانیم هم اکنون دو نهاد مختلف رتبه پیمانکاری صادر میکنند. عنوان رتبه یا گرید اداره کار در زمان نگارش این مقاله (شهریور 1403) گواهینامه صلاحیت شرکتهای خدماتی، پشتیبانی و فنی و مهندسی میباشد. همچنین رتبه صادر شده از سازمان برنامه و بودجه کشور رتبه پیمانکاری یا گرید پیمانکاری یا گواهینامه صلاحیت پیمانکاری نام دارد. در این مطلب بصورت مفصل راهنمای دریافت رتبه یا صلاحیت پیمانکاری سازمان برنامه و بودجه کشور را برای متقاضیان محترم توضیح میدهیم.
رتبه بندی شرکت ها در سازمان برنامه و بودجه
آیا میدانید رتبه بندی شرکت ها در سازمان برنامه و بودجه چطور صورت میگیرد؟ شرکتهایی که قصد دارند در پروژه هایی که دولت نیز در آنها حضور دارد فعالیت کنند، بایستی حتماً رتبه یا صلاحیت پیمانکاری بگیرند. همچنین این رتبه به طبقه بندی شرکت کمک میکند و بدین ترتیب کارفرمایان میتوانند سطح شرکت را در بین دیگر شرکتها تشخیص دهند.
رتبه یا گرید پیمانکاری توسط سازمان برنامه و بودجه صادر میگردد و 2 سال اعتبار دارد.گرید پیمانکاری 5 مرتبه دارد که 1 بالاترین نمره و 5 پایین ترین رتبه است. اما شرکتها میتوانند بعداً رتبه خود را به مراتب بالاتر تغییر دهند و در این مورد مانعی وجود ندارد. معیارهای ارزیابی رتبه توسط معاونت راهبری ریاست جمهوری تصویب میگردند. برای اخذ رتبه بایستی بتوانید صلاحیت های فنی، تخصصی و مالی را رعایت کنید که در ادامه آنها را کامل شرح میدهیم.
شرایط اخذ رتبه
شرکتهای پیمانکاری در مورد شرایط اخذ رتبه سوالات زیادی میپرسند. سازمان برنامه و بودجه برای شرکتهای متقاضی صلاحیت پیمانکاری یک سری الزامات و شرایط خاص در نظر میگیرد و شرکتها برای اخذ رتبه پیمانکاری یا گرید پیمانکاری بایستی این الزامات را رعایت کنند. بایستی یک سری شرایط و الزامات را رعایت کنند. اگر شرکتها این الزامات را رعایت نکنند نمیتوانند گواهینامه صلاحیت پیمانکاری بگیرند و هرکدام از این شروط امتیاز خاصی را نصیب شرکت میکنند و شرکت با توجه به میزان امتیازش رتبه بندی میشود. این الزامات دو گروه کلی شروط هیئت مدیره ای و شروط کارکنان امتیاز آور هستند.
شرایط هیئت مدیره ای دریافت رتبه
ابتدا با شرایط هیئت مدیره ای دریافت رتبه آشنا میشویم. این الزامات اهمیت زیادی دارند و شرکت بایستی کلیه مدارک لازم مربوط به آنها را آماده کند. بطور کلی شروط هیئت مدیره ای شامل الزامات زیر هستند:
اولین شرط ثبت شرکت در سازمان ثبت شرکت ها نام دارد و حتما شرکت متقاضی بایستی به ثبت برسد.
عدم وجود سوء پیشینه حرفه ای شرط دوم است و شرکت نباید دارای ممنوعیت یا محرومیتی در فعالیت خود باشد.
هیچ یک از مدیران نباید در شرکتهای خصوصی و دولتی دیگر مشغول بکار باشند.
دو سوم اعضای هیئت مدیره بایستی دارای مدرک لیسانس مرتبط که در آیین نامه ارزشیابی مدارک تحصیلی سازمان برنامه بودجه قرار دارد، باشند.
شرایط کارکنان امتیاز آور اخذ گرید
بخش دوم الزامات، شرایط کارکنان امتیاز آور اخذ گرید هستند. کارکنان امتیاز آور متخصصانی هستند که مدرک تحصیلی مرتبط، تجربه کاری کافی و مهارت بالایی دارند و بدین ترتیب امتیاز شرکت را بالا میبرند. این افراد بایستی دارای شرایط زیر باشند:
وجود یک متخصص دارای مدرک رشته زمینه ضروری است. مدرک رشته زمینه بیشترین ارتباط را با فعالیت شرکت دارد و در دفترچه رشته ها یک علامت ستاره در کنار آن وجود دارد. همچنین وجود کارکنانی با رشته های مرتبط که ارتباط کمتری با فعالیت درخواستی شرکت دارند، ضروری نیست اما امتیاز شرکت را بالا میبرد.
این متخصصان علاوه بر مدرک تحصیلی بایستی دارای تجربه و سابقه کاری در فیلد مرتبط نیز باشند. سابقه کاری و ارائه گواهی اشتغال در زمینه مرتبط نشان میدهد آن فرد صلاحیت کافی دارد.
متخصصان بایستی حتماً سابقه بیمه فعالیت خود را ارائه دهند. این امر سابقه کاری مرتبط آنان را اثبات میکند.
شرایط رتبه و گرید بیشتر هستند و اکثر شرکتهای متقاضی نیاز دارند رتبه پیمانکاری فوری و ارزان بگیرند. کارشناسان و مشاوران مرکز امکان ثبت با تخصص و مهارت کافی و صدها پروژه موفق در زمینه اخذ رتبه پیمانکاری آماده خدمت رسانی به متقاضیان هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره تماس 44858017-021 در ارتباط باشید.
رشته های رتبه یا گرید پیمانکاری
تقسیم بندی رشته های رتبه یا گرید پیمانکاری در 11 رشته صورت میگیرد. یعنی شرکتهایی که قصد دارند صلاحیت پیمانکاری اخذ کنند، بایستی حتماً در یکی از این زمینه ها فعال باشند که عبارتند از:
ساختمان و ابنیه: سازه های ساختمانی چوبی، سنگی و آجری، دیوار کشی و اجرای پیاده رو ها را در بر میگیرد.
راه و ترابری: شامل ساخت و ساز انواع راه های ریلی، اتوبان و بزرگراه، باند فرودگاه، پل و تونل و … میشود.
صنعت و معدن: انواع صنایع غذایی، نساجی، پوشاک، صنایع فلزی، صنایع سنگین و… در این گروه قرار میگیرند.
تاسیسات و تجهیزات: مواردی مثل تاسیسات و تجهیزات ساختمان، شبکه های گازرسانی، تجهیزاتی مثل آسانسور و پله برقی، سیستم های ارتباطی و… شامل این گروه هستند.
کشاورزی: شامل صنایع کشاورزی، مهندسی کشاورزی، آبیاری و… است.
آب: شرکتهای فعال در پروژه های سدسازی، انتقال آب، تصفیه خانه و… جزو این مورد هستند.
مرمت آثار باستانی: مقاوم سازی، بهسازی، پاکسازی و احیاء آثار باستانی منقول و غیر منقول در این بخش قرار دارد.
کاوش های زمینی: انواع اکتشاف، حفاری و استخراج روی خشکی یا دریا مربوط به این دسته است.
ارتباطات: از مواردی مثل زیرساخت های ارتباطی، مخابراتی، رادیو، تلویزیون، بیسیم و… تشکیل میشود.
نفت و گاز: تاسیسات سرچاهی، انتقال نفت و گاز، پالایشگاه های نفتی و گازی و… جزو این گروه هستند.
نیرو: انواع نیروگاه ها و توزیع نیرو مثل برق در گروه نیرو قرار دارند.
در رتبه بندی برای هر کدام از رشته ها، یک سری رشته تحصیلی زمینه و مرتبط وجود دارند. شرکت متقاضی یکی از این 11 رشته را انتخاب و درخواست رتبه میدهد. باید بدانیم پرسنل فنی شرکت بایستی حتماً در رشته زمینه دارای مدرک تحصیلی باشند. همچنین وجود پرسنلی با مدرک تحصیلی مرتبط نیز امتیاز بیشتری برای شرکت به ارمغان می آورد.
مدارک لازم جهت اخذ رتبه 5 پیمانکاری
شرکتهای پیمانکاری در مورد مدارک لازم جهت اخذ رتبه 5 پیمانکاری سوالات زیادی میپرسند. همانطور که گفتیم رتبه 5 پایین ترین سطح را دارد و شرکتها برای شروع میتوانند این رتبه را بگیرند. مدارک لازم برای اخذ رتبه 5 پیمانکاری عبارتند از:
در گام اول شرکت بایستی مدارک ثبتی مثل اساسنامه، اظهارنامه و تمامی آگهی های روزنامه رسمی را آماده کند.
دومین مدرک مهم اجاره نامه یا سند مالکیت شرکت نام دارد.
سومین مورد کپی تصویر صورتجلسه مجمع عمومی است که بیانگر 100 % صاحبان سهام باشد.
فتوکپی برابر اصل شناسنامه و کارت ملی سهامداران و اعضای هیئت مدیره یکی دیگر از مدارک مهم است.
همچنین کپی مدرک دانشگاهی اعضای امتیاز آور هیئت مدیره نیز بایستی جزو مدارک قرار گیرد.
سه نسخه از سربرگ رسمی شرکت نیز از دیگر مدارک میباشد.
مهندسان امتیاز آور شرکت میبایست نامه سوابق بیمه حداقل 36 ماه گذشته خود را با زمان شروع و پایان بیمه، ذکر سمت و تمامی شرکتهایی که تاکنون آنها را بیمه کرده اند ارائه دهند. بایستی حتماً سه ماه آخر این سابقه برای شرکت متقاضی گرید باشد.
همچنین مهندسان بایستی گواهی اشتغال به کاری که با رشته مدنظر رتبه شرکت ارتباط دارد را ارائه کنند.
نحوه ثبت نام در سایت ساجات
اکنون میخواهیم با نحوه ثبت نام در سایت ساجات آشنایی پیدا کنیم. برای دریافت رتبه یا گرید، باید در سایت ساجات سازمان برنامه و بودجه ثبت نام نمایید. این کار مراحلی دارد که در ادامه آنها را توضیح میدهیم:
ابتدا به سایت ساجات آدرس اینترنتی sajat.mporg.ir راجعه نمایید.
بر روی گزینه پنجره ملی خدمات هوشمند کلیک کنید.
شماره تلفن همراه فعلی مدیر عامل و سپس کد امنیتی را درج کنید. سپس با کلیک بر روی دکمه ارسال رمز یکبار مصرف، کد برای شما ارسال میگردد. با وارد کردن کد وارد مرحله بعدی میشوید.
شناسه ملی شرکت را در فیلد مربوطه بنویسید.
با ورود به قسمت جدید، بایستی پست الکترونیکی حقوقی با دامنه iran.ir@ را وارد کنید. در صورتی که چنین آدرس ایمیلی ندارید از طریق پیام دریافتی به سامانه پنجره ملی خدمات هوشمند دولت برگردید.
اکنون در قسمت ایمیل ملی ایران از منوی سمت راست صفحه میتوانید آدرس ایمیل را بسازید.
سپس از قسمت ورود به سامانه های ملی و استانی، سازمان برنامه و بودجه کشور را انتخاب نمایید.
با انتخاب گزینه سامانه جامع تشخیص صلاحیت عوامل نظام فنی و اجرایی به ثبت نام سامانه ساجات دسترسی خواهید داشت.
اکنون میتوانید اطلاعات لازم را وارد و فایلهای مورد نظر مثل صفحه اول اساسنامه را آپلود کنید. پس از ثبت تمامی اطلاعات شناسه کاربری و گذرواژه برای ورود به سامانه ساجات به آدرس پست الکترونیکی شما ایمیل میگردد.
پس از اتمام ثبت نام یک فرم حاوی اطلاعات شرکت در سایت قرار میگیرد. شما بایستی حتماً این فرم را پرینت کنید و از صاحبان حق امضا در شرکت بخواهید آنرا امضا کنند. همچنین بایستی مهر شرکت را بر روی آن بزنید. از زمان دریافت ایمیل از دفتر فنی و اجرایی یک ماه فرصت دارید تا فرمی که پرینت گرفتید را به دفتر معاونت راهبردی ریاست جمهوری، پست و ارسال نمایید.
مدت زمان اخذ رتبه پیمانکاری
بطور تقریبی مدت زمان اخذ رتبه پیمانکاری در صورتیکه تمامی مدارک شرکت کامل و بدون عیب و نقص باشد، 4 ماه است. اما اگر کارشناس نقصی را تشخیص دهد و پرونده را برگرداند، در کار وقفه بوجود می آید و این فرایند بیشتر طول میکشد. بنابراین کسب اطلاعات کافی و جمع آوری دقیق مدارک اهمیت بالایی دارد. اکثر شرکتها در مورد مراحل اخذ رتبه پیمانکاری و مدارک لازم برای دریافت گواهینامه صلاحیت پیمانکاری اطلاعات کافی ندارند و به همین دلیل پروسه اخذ گرید زمان زیادی میبرد.
گروه امکان ثبت با چندین سال سابقه در خصوص اخذ رتبه و گرید پیمانکاری آماده خدمت رسانی به متقاضیان محترم در زمینه اخذ گواهینامه صلاحیت پیمانکاری میباشد. شما میتوانید با شماره تماس 44858017-021 تماس بگیرید و سوالات خود را از مشاوران و کارشناسان مرکز امکان ثبت بپرسید.
جدول امتیاز رتبه بندی پیمانکاران
رتبه بندی شرکتهای پیمانکاری بر اساس جدول امتیاز رتبه بندی پیمانکاران صورت میگیرد. در این جدول برای هر یک از الزاماتی که در بالا عنوان کردیم امتیاز خاصی وجود دارد. مثلا میزان گردش مالی شرکت نهایت 100 دارد. همچنین کارکنان امتیاز آور میتوانند تا 25 امتیاز را برای شرکت به ارمغان بیاورند. از دیگر مواردی که امتیاز خوبی برای شرکت دارد مربوط به تعداد کارهای پیمانکار در 5 سال گذشته است و هر کار میتواند 4 امتیاز بگیرد.
پیاده سازی سیستم های مدیریتی و اخذ گواهینامه ایزو نیز به ازای هر گواهینامه 3 الی 8 امتیاز دارد. از دیگر موارد مهم که اغلب شرکتها نادیده میگیرند، مناقصه است. شرکت میتواند از سوابق شرکت در مناقصات 10 امتیاز کسب نماید. میزان تجهیزات، ماشین آلات و امکانات سخت افزاری شرکت نیز مورد بررسی قرار میگیرد و امتیازی متناسب با آن به شرکت میدهند. بنابراین مهم است شرکتها با عوامل امتیاز آور آشنایی پیدا کنند و بدینصورت رتبه بهتری اخذ نمایند.
شرایط ارتقا رتبه پیمانکاری از 5 به 4
الزامات و شرایط ارتقا رتبه پیمانکاری از 5 به 4 کدامند؟ اخذ گرید بالاتر برای شرکتهای پیمانکاری صلاحیت شرکت در پروژه های بیشتر را به همراه می آورد. همچنین باید بدانیم یک شرکت تنها در دو رشته میتواند رتبه 5 بگیرد. اگر شرکت بخواهد یک مورد دیگر اضافه کند، باید ابتدا یکی از دو رشته قبلی را به رتبه 4 یا بالاتر ارتقا دهد. بنابراین مهم است در مورد شرایط ارتقا رتبه بیشتر بدانیم.
شرکتها به مدت یکسال پس از اخذ رتبه میتوانند نسبت به ارتقا آن اقدام نمایند. شرکتها با بهبود وضعیت فنی، مالی و تعداد پرسنل امتیاز آور و تعداد قراردادهای مهم میتوانند رتبه خود را بالا ببرند. اما در این میان سه عامل مبلغ تمامی قراردادهای شرکت در 15 سال گذشته، تعداد پرسنل امتیاز آور شرکت و توان مالی شرکت فاکتورهای بسیار مهم هستند. بنابراین عملکرد مطلوب شرکت پیمانکاری در این سه مورد گرید پیمانکاری را ارتقا میدهد.
استعلام رتبه بندی شرکت های پیمانکاری
روش استعلام رتبه بندی شرکت های پیمانکاری چطور صورت میگیرد؟ برای استعلام رتبه بندی شرکتها میتوانید از طریق ورود به سایت www.sajar.mporg.ir اقدام کنید. سپس در فیلدها نام و شناسه ملی شرکت را وارد کنید و کلیک جستجو را بزنید. در صفحه جدید میتوانید اطلاعات شرکت مثل تعداد پروژه های در حال اجرا و ظرفیت آزاد شرکت را ببینید.
رتبه پیمانکاری شخص حقیقی
شرایط رتبه پیمانکاری شخص حقیقی چیست؟ پیمانکاران حقیقی نیز میتوانند رتبه پیمانکاری بگیرند تا بتوانند پروژه های بیشتری بگیرند. رتبه پیمانکاری شخص حقیقی سه درجه دارد که 1 بالاترین و 3 پایین ترین مرتبه است. برای اخذ رتبه پیمانکاری شخص حقیقی الزامات زیر ضروری هستند:
– فرد بایستی دارای تابعیت جمهوری اسلامی ایران باشد.
-شخص متقاضی نباید سابقه کیفری داشته باشد.
– پیمانکار بایستی دارای مدرک دانشگاهی (حداقل لیسانس) در رشته های مرتبط باشد.
– عضویت در سازمان استان نیز ضرورت دارد.
– متقاضی نباید عضو هیچ شرکت یا موسسه مهندسی مشاوری باشد.
اخذ رتبه یا گرید پیمانکاری شخص حقیقی اعتبار و موفقیت فرد پیمانکار را بالا میبرد. پیمانکارانی که قصد دارند در پروژه های بزرگ ورود کنند نیاز دارند اعتماد دستگاه های دولتی و خصوصی را جلب کنند و رتبه سک ابزار مهم برای افزایش اعتبار فرد است.
گواهینامه ایزو جهت اخذ رتبه یا صلاحیت پیمانکاری
آیا اخذ گواهینامه ایزو جهت رتبه یا صلاحیت پیمانکاری بکار میرود؟ گواهینامه ایزو یک فاکتور امتیاز آور در رتبه یا گرید پیمانکاری است. ساختار مدیریتی موجود در سازمان و سیستم های مدیریتی مثل سیستم مدیریت کیفیت در اخذ رتبه و ارتقا رتبه پیمانکاری موثر هستند. گواهینامه هایی مثل گواهینامه ISO 9001 یا گواهینامه HSE-MS هر کدام امتیازی بین 3 تا 8 نصیب شرکت میکنند. مجموع امتیاز گواهینامه ها نیز 20 امتیاز است.
باید بدانیم فاکتورهایی مثل اخذ گواهینامه ایزو ISO میتوانند امتیاز شرکت را افزایش دهند. مثلا برای ارتقا به رتبه 3 و بالاتر شرکتها گواهینامه ایزو میگیرند. اما بایستی حتماً گواهینامه ایزو معتبر دریافت کنید و تمامی گواهینامه ها ایزو امتیاز آور نیستند. بنابراین اگر گواهینامه ایزو فیک و بدون اعتبار باشد، شرکت امتیاز را از دست میدهد. اگر در مورد گواهینامه ایزو اطلاعات کافی ندارید میتوانید با مطالعه مطلب گواهینامه ایزو ISO چیست؟ دانش خود را بالا ببرید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد راهنمای دریافت رتبه یا صلاحیت پیمانکاری میتوانید با کارشناسان مرکز امکان ثبت تماس بگیرید. کارگزاری ثبت و صدور امکان ثبت مرکزی قابل اعتماد برای اخذ انواع گواهینامه ایزو، گواهینامه CE ، HSE ، IMS ، HACCP ، رتبه یا گرید پیمانکاری و انفورماتیک، گواهینامه صلاحیت ایمنی پیمانکاران و… است. مشاورین ما با شماره تماس 17 80 85 44 – 021 پاسخگوی سوالات شما هستند.
فهرست مطالب
Toggle